Τεχνολογία LED

Τα LED είναι η επανάσταση στο φωτισμό. Εξοικονόμηση ενέργειας, ανθεκτικότητα, υψηλή φωτεινότητα,  οικολογική βιωσιμότητα και απουσία συντήρησης είναι τα βασικά πλεονεκτήματά της αλλά και  απαραίτητες προϋποθέσεις πλέον για τον φωτισμό μιας πόλης που οδεύει προς το μέλλον.

Phantom

Rah

Saturn

Orion

Soffi

Retrofit

Τα LED εκπέμπουν ένα λευκό ζεστό / κρύο φως που επιτρέπει ασφαλέστερο φωτισμό με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι από 50% έως 80%. Τα LED είναι κατευθυντικά για την κατασκευή και εκπέμπουν καθορισμένες δέσμες φωτός, γεγονός που μειώνει τη φωτορύπανση στο ελάχιστο. Η παροχή δευτερογενών οπτικών φωτεινής δέσμης αυξάνει την  απόδοση.

Η διαδικασία ανοίγματος και σβησίματος γίνεται πολύ γρήγορα. Στα LED, ο δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI) κυμαίνεται από 70° έως 90°,  γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη πιστότητα στην αναπαραγωγή των χρωμάτων. Εκπομπές U.V. (υπεριώδους) και ακτινοβολίας I.R.  (υπέρυθρη ακτινοβολία) γενικά επιβλαβείς, είναι σχεδόν μηδενικές.

Η ωφέλιμη ζωή των συστημάτων LED εκτιμάται σε 50.000-100.000 ώρες, 10-20 χρόνια, με 12ώρη κατανάλωση την ημέρα. Το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού φωτισμού LED αποτιμάται στο ένα  δέκατο σε σύγκριση με τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

LED COB

Τα LED COB (chip on board) είναι φωτοεκπομπείς μεγάλης ακτίνας. Τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν αυτές τις πηγές φωτός είναι:
–  μεγαλύτερη ελαστικότητα σχεδίασης και καλύτερη ανάμιξη χρώματος, που επιτρέπουν την επίτευξη μεγαλύτερης ομοιομορφίας μεταξύ γειτονικών πηγών φωτός
– μεγαλύτερη ισχύς ανταλλαγής που αναφέρεται στην επιφάνεια του εναλλάκτη (ψύκτρα) θερμότητας
–  καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στην επιφάνεια στην οποία τοποθετούνται
–  δοκιμάζονται σύμφωνα με τον νόμο για φωτοβιολογικό κίνδυνο

Χαρακτηριστικά

Τα οπτικά που χρησιμοποιούνται στα φωτιστικά είναι κατασκευασμένα από LSR (Liquid Silicone Rubber) (υγρό καουτσούκ σιλικόνης) το οποίο, σε αντίθεση με τα πολυανθρακικά οπτικά, δεν κιτρινίζει με την πάροδο του χρόνου, καθώς δεν είναι ευαίσθητα στη θερμότητα που εκπέμπεται από τα LED.  Είναι εναλλάξιμα ή γρήγορα αντικαταστάσιμα καθώς είναι μηχανικά στερεωμένα με βίδες INOX απευθείας επάνω στην ψύκτρα του LED. Μπορούν να αντικατασταθούν απευθείας στο χώρο χωρίς να αφαιρεθεί το σώμα του φωτιστικού.